Akü Çalışma Prensibi | Bir Akü Nasıl Çalışır?

Akü Çalışma Prensibi | Bir Akü Nasıl Çalışır?

Akü çalışma prensibi nedir, akü nasıl çalışır, akü ne ile çalışır, akü çalışma prensibi nedir, akü nasıl elektrik üretir, akü nasıl şarj edilir gibi daha birçok sorunun cevabı için yazıyı okumanız yeterli olacaktır.

İçindekiler

Akünün Çalışma Prensibi Nedir?

Akü aslına akümülatör isminin kısa kullanımıdır. Akü genel görevi kullanıldığı cihazın elektrik enerjisi ile çalışmasını sağlamaktır. Elektrik enerjisinin saklanması, kullanılması ve geri alınması da görevleri arasındadır. Ateşleme, marş motoru, ışık alıcıları ve doğru akım devrelerine elektrik enerjisi sağlayan akünün birçok farklı türü vardır. En yaygın kullanılanı 12 voltluk ve benzinli araçlarda kullanılan modelidir.

Bir Akü Nasıl Çalışır?

Akü yani batarya birden çok hücreden oluşmaktadır. Negatif, pozitif plaklar, separatörler akünün diğer parçalarıdır. Her plaka ızgara şeklindedir ve bu ızgara modeli elektronların aktarımına yardımcı olmaktadır. Artı ve eksi plaklar iç içe geçmiş şekline rağmen birbirlerine tema etmemektedir. Kuru, jel ve sulu akü çeşitlerine göre iletkenliği sağlayan madde yani elektrolit çözeltisidir. Akü, şarj ve deşarj mekanizması ile çalışmaktadır. Akünün şarj edilmesi sorasında kullanılırken deşarj olacaktır. Deşarj anında ise kimyasal tepkimeler olur ve mekanik enerji olarak depolanan elektrik enerjisi kullanıma hazır hale gelir. Tepkimelerin ters yönde gerçekleşmesi ile akü şarj olabilecektir. Kurşun ait akülerde bu şarj ve deşarj sistemi, defalarca gerçekleşebilir. Akü çalıştıkça şarj olur. Kısacası akümülatör dönüşüm prensibi ile çalışmaktadır. Akü çeşitleri nelerdir, anlamları ve türleri hakkında buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.