AKÜ NEDEN ŞARJ TUTMAZ?

AKÜ NEDEN ŞARJ TUTMAZ?


Akü neden şarj tutmaz noktasında, araba çalıştırmanın en önemli parçalarından biridir. Akünün ana görevi, motorun ilk kez çalışması için gerekli enerjiyi sağlamaktır. Marş dinamosu, motora aküden alınan akımı besleyerek motorun çalışmasını sağlar. Motor çalıştığında aküden enerji emilimi kesilir. Akünün bir diğer rolü de aracın motoru çalışmıyorken araç içerisinde yer alan elektronik cihazlar için enerji sağlar. Örneğin araç çalışmıyorken teyp, far, klima gibi sistemler aküden çekilen enerjiyle çalışır.

  • Arabanın motorunun çalışması için 14 volt bir enerji gerekmektedir. Eğer 13 ve altında gerçekleşecek bir enerji noktasında akü şarj olmaz. Bu duruma bağlı olarak hızlı bir şekilde şarj dinamosunun ölçtürülmesi gerekmektedir.  
  • Akünün ana görevi, marş motoruna araç motorunu ilk kez çalıştırmak için gerekli enerjiyi sağlamaktır. Marş dinamosu, motora aküden alınan akımı besleyerek motorun çalışmasını sağlar.
  • Genellikle bir akünün ömrü 2-4 yıl arasında değişir. Bu süreden sonra aracın aküsü artık şarj olmaz. Bu nedenle, aracınızın aküsü iki yıldan fazla bir ömre sahipse artık şarj olmayabilir.
  • Arabadan indikten sonra farlar ve iç aydınlatmalar gibi elektronik bileşenler, özellikle teyp halen çalışmaya devam edebilir. Bunları kapattım zannetseniz de kısacası aracınızda kaçak olabilir. Bu durumda, araç aküsü sürekli olarak çalıştığından dolayı bitecektir. Bu nedenle akü boşalmaya başlar. Sabah arabaya bindiğinizde bazen arabayı çalıştıramayabilirsiniz.

Tamamen bitmiş akü nasıl şarj edilir diye düşünüyorsanız; akü şarj etme, akü takviye yöntemi ile birlikte şarj cihazıyla tamamen şarj edilebilir.