Araç Akü Çeşitleri ve Anlamları

Araç Akü Çeşitleri ve Anlamları

Akü, motorlu araçların neredeyse hepsinde kullanılmaktadır. Bu cihaz, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar. Depolamış olduğu kimyasal enerjiyi de ihtiyaç olduğu halde yeniden elektrik enerjisine dönüştürerek motorlu aracın çalışmasını sağlamaktadır. Kullanım alanlarına göre aküler belirli gruplara ayrılabilir. Bu gruplar, akünün kalitesini ve çalışma prensibini etkileyebilir. Otomobil araçlarının dışında tekerlekli sandalyeler, motorlu deniz araçları, inşaat alanında kullanılan iş makinelerinin de aküye ihtiyacı vardır. Fakat bizlerin aküler arasında en çok karşılaştığı araç aküsü çeşitleridir.

Otomotiv sektöründe 2 çeşit akü kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi tam kapalı diğer ikincisi ise buşonları açılabilir akü olmaktadır. Bu iki akü de kurşun asit akü sınıfına girmektedir. Kurşun asit aküler temelde sulu tip ve kuru tip akü olarak sınıflandırılmaktadır. İçten yanmalı motorlarda kullandığınız 12 volt kurşun asit aküler, birbirlerine seri olarak bağlanan 6 adet 2 voltluk hücreden oluşur.

Pozitif plaklar, aktif madde olarak kurşun dioksit bulundurur. Negatif olan plaklar da ise aktif madde kurşun olur. Aküdeki plaklar arasında kısa devrenin önlenmesi gerektiren seperatör adında bir ayırıcı yer almaktadır. Bu seperatör ayırıcılar, plaklar arsında oluşabilecek tepkimeleri önlemek için küçük gözenekleri oluşturan maddelerden oluşur. Akünün teknolojisine göre poli etilen, cam elyaf ve cam elyaflı poli etilen çeşitlerde yer alır

Akü Çeşitleri;

Kurşun Asit Aküler

Efb Start-Stop Aküler

Agm Jel Start-Stop Aküler

Jel Aküler

Solar Jel Aküler

Lityum Aküler