EFB Akü Nedir? EFB START STOP AKÜ ÖMRÜ NE KADAR?

EFB Akü Nedir? EFB START STOP AKÜ ÖMRÜ NE KADAR?

“EFB”, “Enhanced Flooded Battery” “anlamına gelir. Pozitif plakanın yüzeyinde bulunan sentetik kumaş sayesinde daha uzun ömürlüdür. Üstün performansı sayesinde, konvansiyonel bir yedek olarak da önerilebilir kurşun asitli akülere.

Start-stop sistemli araba modellerinde EFB tipi aküler bulunur.

  • Avantajlar: yüksek güç tüketimi , yüksek döngü kararlılığı, ısıya daha az duyarlı, start-stop sistemleri için uygun
  • Dezavantajları: yüksek fiyat, sınırlı raf ömrü


EFB START STOP AKÜ ÖMRÜ NE KADAR?

EFB aküler, sürekli dolup boşaldığı ve alternatör desteği olmadan sürekli start-stop görevi üstlendiği için standart akülere göre kat kat daha dayanıklı ve uzun ömürlü olacak şekilde üretilir. Eski tip akülerin 25.000-30.000 defa araç çalıştırma oranına sahipken, EFB akülerin ömrü 2.5 katı olan 75-90.000 defalık motor çalıştırma ömrüne sahiptir.

Start-stop akülerin kullanımı, yeni üretilen araçlarla birlikte hızla artmakta ve bu durum araç kullanıcılarının “Start-stop akü ömrü ne kadar?” diye merak etmelerine sebep olmaktadır. Start-stop aküler, diğer akü çeşitlerine göre birçok avantaja sahiptir. Ortalama ömür süresi, bu avantajlarından biridir. Ancak, yine de start-stop akülerin ömrü, aküler için belirlenen maksimum ömür süresini geçememektedir. Dolayısıyla, start-stop akülerin ortalama 4 ila 5 yıl kadar ömürlerinin olduğunu söylemek mümkündür.

EFB Start-stop Akülerin Dezavantajları EFB start-stop akülerin dezavantajı, aracınızı kısa süre çalıştırıyorsanız tam olarak şarj olma fırsatı bulamamalarıdır. Tam şarj olmayan EFB akülerde sülfatlaşma sorunu ortaya çıkabilir. Bu durumda, akünün belirli periyotlarda redresör ile şarj edilmesi gerekebilir.