Boşalan Akü Kaç Saatte Şarj Olabilir

Boşalan Akü Kaç Saatte Şarj Olabilir

Aküler tamamen bitmeden kendi kendini şarj etme özelliğine sahiptirler.

Aküler iki şekilde şarj olurlar;

  • Aracın üstünde iken
  • Akü dolum cihazı ile

Araçta şarj olma süresi birçok etmene bağlı olmakla birlikte, peki akü kaç saatte şarj olur? akünün ne kadar boşaldığına bağlı olarak şarj olma süresi ortalama 15 ile 60 dakika arasında sürebilmektedir, Efb- Agm Start- Stop Akülerde bu oran uzun sürebilmektedir. Araçlar çalışırken akü sürekli olarak şarj olacaktır. Çabuk akü şarj etme şekli ile 12V’luk bir akü yaklaşık olarak 2-3 saatte şarj edilebilir. En yakın akü servisinde akü şarj dolum cihazı ile akünüzü şarj ettirebilirsiniz. Bu işlem bir kaç saat saat yada gün boyu sürebilir. Aküde herhangi bir teknik sorun olmadığı sürece, akü ömrü bitmediği sürece istenildiği kadar şarj etmek mümkündür.

Bu konuyu daha teknik yönden açıklamak gerekirse, en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de 60 amper ve 72 amper akü kaç saatte dolar?

Bir akünün şarj süresi, kullanılan şarj cihazının amper değerine (şarj akımı) bağlı olarak değişir. Genel bir formül ile şarj süresini hesaplayabiliriz:

Sarj Süresi (saat)=Aku¨ Kapasitesi (amper-saat)S¸arj Akımı (amper){Şarj Süresi (saat)} = {Akü Kapasitesi (amper-saat)}{Şarj Akımı (amper)}Sarj Süresi (saat)=S​arj Akımı (amper)Akü  Kapasitesi (amper-saat)​

60 amper-saat (Ah) ve 72 amper-saat (Ah) kapasiteli aküler için örnek hesaplamalar yapalım. Şarj cihazının 10 amper akımla şarj ettiğini varsayalım.

İçindekiler

60 Amper-saat Akü

Eğer 60 Ah kapasiteli bir aküyü 10 amper ile şarj ediyorsanız:

Sarj Süresi=60 Ah10 A=6 saat {Şarj Süresi} = {60 { Ah}{10 A}} = 6 { saat}S​arj Süresi=10 A 60 Ah​=6 saat

yani 10 amperle şarj edilen bir 60 amper akü 6 saatte şarj olur.

72 Amper-saat Akü

Eğer 72 Ah kapasiteli bir aküyü 10 amper ile şarj ediyorsanız:

Sarj Süresi=72 Ah10 A=7.2 saat{Şarj Süresi} = {72 Ah}}{10 A} = 7.2 saat} Sarj Süresi=10 A 72 Ah​=7.2 saat

yani 10 amperle şarj edilen bir 72 amper akü 7,2 saatte şarj olur.

Şarj süresi hesaplamalarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:

  • Akünün şarj durumu: Tamamen boş bir akü mü yoksa kısmen dolu bir akü mü?
  • Şarj cihazının verimliliği ve akünün sağlık durumu.
  • Güvenlik açısından, tam şarj süreleri genellikle biraz daha uzun olabilir. Örneğin, 60 Ah kapasiteli bir aküyü 6 saat yerine 7-8 saatte tam şarj etmek daha sağlıklı olabilir.

Şarj süresi bu faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Şarj cihazınızın özelliklerini ve akünüzün durumunu dikkate alarak en uygun şarj süresini belirleyebilirsiniz.

4o

Akü şarj edilirken nelere dikkat edilmelidir?

Akü şarj edilirken kapalı konumda olmalıdır. Kişi şarj sırasında el, yüz, göz gibi uzuvlarının güvenliğini sağlamak için koruyucu ekipmanla kullanmalıdır. Hasarlı aküler, soğuk havada kalmış ve donmuş aküler kesinlikle şarj edilmemelidir. Şarj edilen ortam havalandırılmalı, tehlike yaratabilecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Şarj esnasında akü ısınması ya da sıvı taşması gibi durumlar yaşanırsa şarj cihazı hemen kapatılmalıdır. Şar cihazının pozitif kablosu akünün pozitif kısmına, negatif kablo ise negatif kısmına bağlanarak şarj edilmelidir. Başka türlüsü mümkün olmayacaktır. Kutup başları bağlanırken gevşek bırakılmamalıdır. Şarj tamamlanınca ilk şarj cihazı kapatılmalıdır. Tüm bu püf noktalarına dikkat edilirse şarj işlemi esnasında herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.