Akü Neden Şişer?

Akü Neden Şişer?

Akü neden şişer? Araç aküleri aşırı derecede şarj edildiği zaman veya çok sıcak ortamlarda yani 25 derecenin üzerinde çalışması durumunda akü içerisinde aşırı oranda reaksiyon ortamı oluşur. Bu durumda akünün iç basıncı aşırı oranda yükseltir. Bunun olması durumunda aküde yani kapak ve kutu kısımlarında şişmeler ortaya çıkar. Bunada akü şişmesi denir.

Akünün değişimi için meydana gelen durum ise aküdeki anormalliktir. Üretici firma aküyü belirli olan bir ayak izine sahip olacak şekilde tasarımını yapar. Akü boyutuna göre şişmiş olursa bunu fark edebilirsiniz. Akü fazla şarj edilirse, akünüz alternatörde arızalı voltaj regülatörü bulunmaktadır ve aküyü yüksek oranda şarj etmiştir.

İçindekiler

Akünün Şişme Nedenleri

Akü şişmesi bazı durumlar karşısında yaşanan ve akünün kullanılamaz bir hale gelmesini anlatan bir sorundur. Aküler gereğinden fazla şarj edilirse ya da genellik le çok sıcak ortamlarda kullanılır ve bulundurulursa şişebilecektir. Şişen akülerin kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemekte ve derhal değişimi önerilmektedir. Şişen akünün kullanımına devam edilmesi istenmeyen ve hem maddi hem de manevi büyük zararlara sebep olabilecektir. Akünün çalıştırıldığı ortam sıcaklığının en fazla 25 derece olması beklenmektedir. Bu sıcaklığın üzerine çıkan ortamlar akü için tehlike oluşturmaya başlayacaktır. Ayrıca hem akünün hem de kullanıldığı aracın düzenli kontrol ve bakımlarının yapılması da ayrı bir önem taşımaktadır. Akünün genelde kapak ve kutu kısmında şişmeler gözlenebilmektedir. Oldukça tehlikeli olan bu durum iç basıncın aşırı sıcaklık ile artması sonucu meydana gelmektedir. Akü şişmesi sorununu uygulanacak çözüm değişim olacaktır.

Akü Şişme Nedenlerini Şöyle Sıralayabiliriz

  1. Aşırı Şarj: Akülerin belirli bir voltaj seviyesini aşmaları, aşırı şarj olarak bilinir. Aşırı şarj, akü içinde kimyasal reaksiyonların aşırı ısınmasına ve gazların birikmesine neden olabilir. Bu gazlar, akü kabarcıklarının oluşmasına neden olur.
  2. Aşırı Isınma: Akü aşırı ısındığında, içindeki kimyasal reaksiyonlar hızlanır ve gazlar üretilir. Bu da akü şişmesine yol açabilir.
  3. Yaşlanma: Akülerin yaşlandıkça, içindeki bileşenlerdeki bozulma ve kimyasal reaksiyonların değişmesi, şişmelere yol açabilir. Bu genellikle akünün ömrü boyunca meydana gelir.
  4. Düşük Kalite veya Hasarlı Akü: Düşük kaliteli veya hasarlı bir akü, normal çalışma sıcaklıklarının dışında aşırı sıcaklık dalgalanmalarına daha hassas olabilir ve bu da şişmelere neden olabilir.

Akü şişmesi, akünün performansını olumsuz etkileyebilir ve hatta patlamaya neden olabilir. Bu nedenle, akünün düzgün bir şekilde şarj edilmesi ve aşırı şarjdan korunması önemlidir. Ayrıca, akünün yaşlanmasını ve hasarını önlemek için düzenli bakım yapılmalıdır. Eğer bir akü şişiyorsa veya hasar gösteriyorsa, bu akünün hemen değiştirilmesi gerekebilir, çünkü şişme, elektrik devrelerine zarar verebilir ve güvenlik riski oluşturabilir.

Bu gibi durumlarda akünün voltmetre ile ölçümü yapılır. Voltmetre aküye bağlanarak aracın marşına basılır. Voltmetrede araç çalışırken voltaj 13 veya 13,5 arasında gösteriyorsa akü şarj oluyor. Yani şarj dinamosunda sorun yok demektir. Araç akülerin şişme gibi bir sorunları meydana gelirse bu durum garanti kapsamında olmamaktadır. Akü içerisinde bulunan hidrojen gazı çok yanıcı olmaktadır. Alev, kıvılcım ve yanan sigara gibi durumlarda akülerde yangın çıkma ihtimali çok yüksek olur. Aksi durumlarda akü içerisinde bulunan hidrojen gazı alev alır ve patlama yapabilir.

Akü Şişmesi Garantiye Girer mi?

Akü şişmesi garantiye girer mi? sorusunun cevabı hayırdır. Akü şişmesi kullanıcı hatası olarak kabul edilir. Kullanıcıdan kaynaklı sorunlar akü garanti kapsamında olmaz.

Akü Şişerse Ne Yapmalı? Şişmiş Akü Kullanılır Mi?

Akü şişmesi durumu ile karşı karşıya kalmamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcuttur. Bu durumlar ayrıca akü şişmesi sebeplerinin de ipuçlarını vermektedir. Akü yüzeyi temiz, kuru tutulduğunda akü şişmesi gözlenmesi zordur. Akü şarjı belirtilen kurallar dahilinde tamamlanmalıdır. Akü her seferinde mutlaka tam olarak şarj edilmelidir. Tam olarak şarj yapılmazsa aküde sülfatlaşma görülebilecektir ve bu durumda akünün performansında büyük kayıplara neden olacaktır. Yüksek voltajda şarj şişmeye neden olur ve şişmiş akü artık kullanılamaz.