Akü Işığı Neden Yanar?

Akü Işığı Neden Yanar?

Akü ışıkları neyi ifade etmektedir, akü lambası neden yanar, akü bitince ışık ne renk yanar, akü ışığının yanıp sönmesi neyi ifade eder, akü ışığı neden yanar, akü şarj lambası neden yanar, akü ışığı yanınca ne yapılmalıdır gibi birçok sorunun cevabını bulmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

İçindekiler

Araç Çalışırken Akü Lambası Neden Yanar?

Araç çalışırken akü lambası yanıyor ise bu sorunu anlamanın yolu oldukça kolaydır. İlk olarak marşa basıldıktan sonra aracın akü ışığı yanmaktadır. Daha sonra aracın motoru çalıştıktan sonra aracın akü ışığı sönmektedir. Şayet motor çalıştıktan sonra akü lambasında kırmızı ışık yanıyor ise aracın şarjının yeteri kadar doldurulmadığı aşikardır. Böyle bir durumda araç gerekli olan enerji akışını sağlayamadığı için elektriği aküden harcar. Kırmızı ışık dışında araç hareket halinde iken sarı, beyaz, yeşil ve siyah renklerde akü lambası yanmamaktadır. Akünün şarj seviyesini öğrenebilmek için kontağı kapatmak gerekir. Onun dışında aracın şarj seviyesini öğrenebilmek için kontağı kapatmak ve bu şekilde kontrol sağlamak gerekir.

Akü Lambası Neden Kırmızı Yanar

Akü lambasının ışığı kırmızı yanıyorsa bu bir uyarıdır. Akü bitmiş olabilir, akü arızalanmış olabilir ya da şarj dinamosunun kömürü bitmiş olabilir. Akü arızları için en yakın akü servisinden yardım alınması gerekecektir. Ayrıca kırmızı ışık, akü kablo bağlantılarında bir soruna, şarj dinamo kablolarının kopuk ya da gevşek olma ihtimaline işaret edebilmektedir. Kısacası akünün lambasının yanması otomobilin şarj düzeninde sorun olduğunu ve şarj işlemini yapamadığını göstermektedir. Bozulmuş ya da bitmiş olan akülerde ikaz lambası yanmaktadır ve en kısa sürede bu sorun giderilmelidir. Akü ömrü bitmiş, akü kabloları gevşemiş, akü başlarında korozyon oluşmuş, kötü alternatör varlığı, hatalı zemin kayışı, kötü alternatör kayışı varlığı gibi durumlar akü ışığı yanmasına sebep olabilecektir. Akü lambasının yanıp sönmesi elektrik aksamında bir sorun söz konusu olabilecektir. Akü lambası çalışırken yanabilir, kontak kapalıyken yanabilir, gaza basınca yanabilir ya da akü lambası sürekli yanabilir.

Araç çalışırken akü lambası sadece kırmızı renkte yanmaktadır. Akü lambasında kırmızı renk, akünün şarjının bittiğini gösterdiği için de bu durumda akü acil olarak doldurulmalı ve trafiğe böylece çıkılmalıdır. Aksi takdirde şoför kendi hayatını da diğer sürücülerin hayatını da tehlike altına atmaktadır.

Akü lambası yanınca ne yapılmalıdır?

Akü ışığı yanıyorsa muhtemelen akü ömrü bitmiştir, mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır. Değişim ya da tamir gerekebilecektir. Öncesinde kablo kelepçeleri sıkılabilir, pil terminalleri temizlenebilir ve korozyon kontrol edilebilir.