
Akü, motorlu araçların neredeyse hepsinde kullanılmaktadır. Bu cihaz, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar. Depolamış olduğu kimyasal enerjiyi de ihtiyaç olduğu halde yeniden elektrik enerjisine dönüştürerek motorlu aracın çalışmasını sağlamaktadır. Kullanım alanlarına göre aküler belirli gruplara ayrılabilir. Bu gruplar, akünün kalitesini ve çalışma prensibini etkileyebilir. Otomobil araçlarının dışında tekerlekli sandalyeler, motorlu deniz araçları, inşaat alanında kullanılan iş makinelerinin de aküye ihtiyacı vardır. Fakat bizlerin aküler arasında en çok karşılaştığı Araç Aküsü Çeşitleridir.
Doğru akü çok önemlidir.
Hemen hemen tüm yeni arabalarda start-stop sistemi vardır.
Aracınızda start-stop sistemi varsa , akü bir EFB (Enhanced Flooded Battery) veya AGM (Absorbent Glass Mat) akü olacaktır . Bunun yerine standart bir akü alırsanız, bu bir süre işe yarayabilir, ancak start-stop sistemi kısa bir süre sonra arıza vericektir. Pilin kullanım ömrü de kısalır.
Akü çeşitlerini ele alalım
İçindekiler
Standart Kurşun Asit Akü Nedir
Standart kurşun-asit akü düzenli bakım gerektirir fakat günümüzde “bakım gerektirmezler” . Bu esas olarak, damıtılmış suyun yeniden doldurulmasına gerek olmadığı gerçeğini ifade eder. Şarj sırasında hidrojen ve oksijen üretilir. Her hücrede bakım gerektirmeyen akü bu gazları tekrar suya dönüştürebilir. Akünün yanlarında , aşırı basınç durumunda (örneğin aşırı şarj nedeniyle) gazı hedeflenen bir şekilde yönlendiren valfler vardır .
Avantajlar: Satın almak ucuz, bakım gerektirmez
Dezavantajlar: düşük enerji yoğunluğu, hızlı kendi kendine deşarj, orta döngü kararlılığı, sınırlı raf ömrü, titreşimlere duyarlılık, artan iç direnç
EFB Akü Ne Demektir, EFB Akü Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir
“EFB”, “Enhanced Flooded Battery” “anlamına gelir. Pozitif plakanın yüzeyinde bulunan sentetik kumaş sayesinde daha uzun ömürlüdür.Üstün performansı sayesinde, konvansiyonel bir yedek olarak da önerilebilir kurşun asitli akülere.
Start-stop sistemli araba modellerinde EFB tipi aküler bulunur.
- Avantajlar: yüksek güç tüketimi , yüksek döngü kararlılığı, ısıya daha az duyarlı, start-stop sistemleri için uygun
- Dezavantajları: yüksek fiyat, sınırlı raf ömrü
AGM Akü Nedir
“AGM”, “Emici-Cam-Mat” anlamına gelir, burada akü asidi bir cam yün içinde bağlanır. Plakalar preslenmiştir, bu nedenle pil daha ağır ve daha güçlüdür.
AGM teknolojisi, tüm kurşun-asit akülerin en güçlü şeklidir. Start-stop sistemleri ve frenleme enerjisi geri kazanımı ile donatılmış yeni araçlarda kullanılır.
- Avantajlar: çok yüksek güç tüketimi mümkündür, çok yüksek döngü kararlılığı
- Dezavantajları: yüksek fiyat, sınırlı raf ömrü
Jel Akü Nedir
Jel akülerde sülfürik asit, asidi kalınlaştıran ve bu nedenle bir tür jel gibi davranan silika ile bağlanır. Jelin dışarı sızmasını önlemek için piller kapsül içine alınmıştır.
- Avantajlar: Titreşimlere karşı duyarsız, düşük kendi kendine deşarj, iyileştirilmiş raf ömrü
- Dezavantajlar: düşük enerji yoğunluğu, artan iç direnç, daha düşük maksimum akım
Lityum İyon Akü Nedir
Lityum iyon akü ağırlıktan tasarruf sağlar ve daha uzun süre dayanır.
Elektrokimyasal hücredeki lityum bileşikleri temel oluşturur. Lityum iyon akü farklı tiplerde gelir. Negatif ve pozitif elektrottaki reaktif maddeler ile elektrolitin içerdiği lityum iyonları arasında bir ayrım yapılır. Lityum iyon aküler çok yüksek özgül enerjiye sahiptir. Ancak, derin deşarj ve aşırı şarja olumsuz tepki verirler ve uygun koruyucu mekanizmalara ihtiyaç duyarlar.
Kurşun-asit akülerle karşılaştırıldığında, önemli ölçüde daha yüksek enerji yoğunluğuna sahiptirler . Süper spor otomobillerde bir iyileştirme çözümü olarak, ağırlık optimizasyonu için de kullanılırlar .
- Avantajlar: Düşük kendi kendine deşarj, çok yüksek güç tüketimi , çok yüksek döngü kararlılığı, yüksek enerji yoğunluğu, düşük ağırlık
- Dezavantajlar: Çok pahalı
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN